Винени области в България – Баба знае Skip to main content
Поръчай директно от български производител своята храна занаятчийска стока или натурална козметика.

Шафранът в кухнята

Западно тракийска низина

Включва западните и централни части на Тракийската низина. В този район са концентрирани повечето от червените сортове грозде. Климатичните условия на района, защитен от острите северни ветрове, благоприятства получаването на разкошни, богати, плътни, запомнящи се червени качествени вина от сортовете като мерло, мавруд, рубин, каберне совиньон, каберне фран, пти вердо, сира и т.н. Тук, заедно с източната част на низината, се приема, че е родното място на българската гордост – сорта мавруд и неговия по-нежен братовчед памида. Асеновград, Септември, Брезово, Брестовица, Перущица и Карабунар са записани в историческите книги като сериозни винарски центрове, където най-вече са се произвеждали вина от тези два сорта.

Източно тракийска низина

 

Територията на района обхваща източната част на Родопската яка и част от поречието на р. Марица.Една от най-плодородните земи в България и основен производител както на вино, така и на плодове и зеленчуци. В овощно-зеленчуковата градина на страната ни, основните лозаро-винарски центрове са много: Чирпан, Първомай, Стара Загора, Нова Загора, Кортен и т.н. Предимно се отглеждат червени сортове като каберне совиньон, мерло, мавруд, а отскоро доста успешно и пино ноар, но напоследък все по-добри резултати се постигат и с белите шардоне, совиньон блан, мускат и траминер.изглежда Източнотракийската низина позвлява всичко на лозарите и винарите, стига да знаят как да се възползват от нейните благодатни природни дадености.

Сакар

Новата област, обособена около планината Сакар (или още наречена Южен Сакар), е сред най-интересните райони за отглеждане на лозя у нас. Лозята около Харманли, Любимец, Свиленград и Ивайловград от векове се славят с разкошните червени вина, които дават. Това е районът, който се конкурира с Розовата долина по обем на производството и по качество на гроздето. Няма да е преувеличено ако кажем, че от тук в момента идват едни от най-добрите български вина.

Долината на Струма

Обхваща поречието на Места и Струма. Средиземноморското климатично влияние, сравнително по-бедните почви и изключително високите температури обуславят от само себе си отглеждането на висококачествени, предимно червени, лозя. Основните центрове са Мелник, Сандански и Петрич, а напоследък и Благоевград. Получените вина се характеризират с топли южни тонове в аромата, с пълнота във вкуса и богатство.

Розова долина

Долината е известна с отглеждането на рози с промишлена цел и е един от символите на България. Там от векове се култивира розата Rosa damascena, от която чрез дестилация и други процеси се получава розово масло, което намира широко приложение във фармацията, парфюмерията и др. В България се произвеждат 70% от розовото масло в света, което прави страната най-големият производител на розово масло. Тук се произвеждат главно бели сухи и полусухи вина и по-малко червени. Изключително интересна от климатично-почвена гледна точка област, тъй като според специалистите тя е сред най-благоприятната област за отглеждане на висококачествени лозя. В доказателство за отличните условия за отглеждане на превъзходни вина е и статистиката, която показва, че макар Розовата долина да не е най-големия по територия лозаро-винарски район, там се произвежда най-много вино у нас.

Южен черноморски регион

Районът обхваща крайбрежието на Черно море на юг от нос Емине до границата ни с Турция. Двата изявени винарски центъра са Поморие и Бургас, прочути с великолепните условия за отглеждане на нежни бели вина с приятна свежест. Традиционно отглежданите сортове от белите са шардоне, димят, ркацители, мускат и совиньон блан. От червените – каберне, мерло и памид преобладават в сортовата палитра. Областта е най-известна с туризма по крайбрежието и това без съмнение помага за пласирането на виното в многобройните заведения в черноморските ни курорти.

Северозападна България

Районът, заключен между Северозападната граница на страната и на изток по поречието на р. Искър, също заслужава отделно внимание, защото благодарение на упорити и изключително интересни нови производители, вече се доказа, че там има уникални природни условия за отглеждане на прекрасно грозде с много високо качество. Например великолепните Белоградчишки скали са не само естествен феномен, но и неповторим теорар от типичен умереноконтинентален климат, в съчетание с интересни песъкливо-каменисти, червени почви. Царицата на сортовете традиционно е гъмза (най-вече около Видин и Ново село), но не по-малко разпространени са памид, каберне совиньон, каберне фран,, мерло, траминер, ризлинг, совиньон, шардоне, ркацители и дори някои по-редки сортове като сепарави или вранец около западната граница с Румъния и Сърбия.

Дунавска равнина

Обхваща централната част на Дунавската равнина на изток от река Искър, южния бряг на Дунав и прилежащите му райони и граничи със Северния черноморски район. Обхваща землищата на Плевен, Велико Търново, Павликени, Бяла, Русе, Свищов, Сухиндол, Никопол и т.н. Там се намира и Добруджа, житницата на България, област с огромно стопанско значение за страната. Освен пшеница и царевица, около Дунав по плодородните черноземи и сиви горски почви се отглеждат и лозя, чието сортово разнообразие е забележително – гъмза около Сухиндол и Павликени, памид почти навсякъде, заедно с каберне, мерло, траминер, ризлинг, совиньон, шардоне, ркацители. Областта с отлични условия за производство на качествени бели сухи вина, естествено пенливи вина по класическата технология и качествени червени вина, които се характеризират с богат плодов аромат и свеж вкус.

Северен черноморски регион

Северният черноморски район е също сред най-интересните като климатични и почвени характерстики.Отглеждат се най-вече бели сортовете като димят, ризлинг, мускат отонел, шардоне, юни блан, траминер, совиньон блан, които тук дават отлично по качество грозде. В този район се произвеждат едни от най-добрите у нас сухи и полусухи вина, които съчетават приятен плодов аромат, плътен вкус и елегантна свежест. Обхваща винарските райони около Варна, Шумен, Търговище, Добрич, Силистра. В него се намират над 20% от площите с лозя в страната.

С любов от Баба 🙂

Остави коментар

buy twitter accounts
Buy twitter accounts
betoffice
betoffice

Поръчайте
ДИРЕКТНО ОТ БЪЛГАРСКИ ПРОИЗВОДИТЕЛ
чрез платформата "Баба знае"

виж производители