Цветен рататуй
Цветна есен в чиния


Необходими продукти
За доматения сос:
2/3бр. домати, нарязани на малки кубчета
няколко супени лъжици доматено пюре за сгъстяване на соса
1бр. лук, нарязан на ситно
1бр. чушка, нарязана на ситно
2/3 скилидки чесън, нарязани на ситно
1бр. дафинов лист
сол, черен пипер и зехтин за овкусяване
За зеленчуците:
1бг. патладжан
2бр. жълта тиквичка
2бр. зелена тиквичка
2бр. червен лук
2бр. домати
*избираме зеленчуци със сходна големина и обиколка, за да се подредят красиво и съразмерно в тавичката.
За винегрета:
Смесваме зехтин, балсамико, и нарязани на много ситно билки (аз използвах копър и магданоз), щипка сол и черен пипер.
Начин на приготвяне
1. Запържваме ситно нарязаните лук, чушка и чесън в малко зехтин за 2-3 минути. Добавяме нарязаните на кубчета домати и бъркаме още няколко минутки. След това изсипваме и доматеното пюре. Разбъркваме, добавяме дафиновия лист и оставяме да покъкри за около 10 минути като през това време овкусяваме със сол, черен пипер.
2. След като е готов сосът го изсипваме в тавичката, която сме си подготвили за това ястие.
3. Нарязваме зеленчуците и ги подреждаме в тавичка върху доматения сос, така че да стане цветно и красиво.
4. Отгоре заливаме с винегрета.
5. Печем на 180 градуса за около 1 час.