Идеята за създаване на платформа, която да събере на едно място български малки и средни производители се зароди след дълги и пламенни обсъждания сред вдъхновителите и реализаторите й. В процеса естествено бяха въвлечени и българските производители, които споделиха нуждата от създаване на такъв тип мрежа, в която всички участници имат сродни ценности и задължения. Мрежа, която се крепи и подхранва от разнообразието, способна да придаде обновен, по-хубав облик на света, или поне на продуктите, с които се храним и използваме, а чрез тях и на живота ни; мрежа крепяща се на солидарността, а поради това и на стремежа към общо благополучие. Във времена на свръхконсумация и прекомерно широк избор, който имаме, този „пристан” на родни стоки ни е по-важен от всичко.

Избрахме за име на платформата „Баба знае”, тъй като самото произнасяне на тези две мили думички носят топлина и уют в сърцето. А всички знаем, че Баба знае най-добре. Това е точно мисията на Баба – да създаде пространство, макар и он-лайн J, което да подпомогне българския производител да стигне по-лесно до своите клиенти и обратното, да бъде осигурен на българския потребител бърз достъп до общо хранилище на информация за благата, които създават родните ни производители.

Мисията на Баба се изразява и в стремежа й да запознае лично купувача с производителя на неговата храна, занаятчийска стока или козметика. Защото най-ценен е контактът между хората. Между този, който сътворява с ръцете и ума си и този, който има очи да види, уши да чуе и душа да усети! Баба вярва, че платформата е правилният път към преодоляване на наложилите се производствено-консуматорски системи на потребление без оглед това с какво се храним или потребяваме, от кого е създадено, по какъв начин, къде и защо. Вредим ли с изборите които правим всяка секунда на себе си или на планетата Земя, която населяваме.

Баба напомня: преди за пореден път да извършим най-обичайното за ежедневието ни действие – да се нахраним, нека да пристъпим към него подсигурени с обновено съзнание, че ние сме точно това, с което се храним и точно по начина, по който го правим. От най-обикновени консуматори бихме могли да се превърнем в съпроизводители на храната си. Това ще стане мигновено щом започнем да потребяваме с мисъл и разум за земята, от която идва храната, с любов и признателност към хората, които отдават своя живот, за да произведат, това което слагане вечер на трапезата си. Избирайки сезонното хранене и местните (автохтонни) български стоки ще отворим очите и съзнанието си за значителна част от българските производители, които са системно подценявани и оставени на произвол, само защото не се съобразяват със силните на деня възгледи за хранене и производство на храната. Защото водещата величина при тях е качеството, а не количеството.

Друг основен нюанс от мисията на Баба е да напомни, че осъзнатото, пълноценно и здравословно хранене може да бъде и на справедлива цена определена директно от производителя, без допълнителни надценки. Когато стоките, които потребяваме са родни и не са преплавали 5 морета преди да стигнат до нашия дом, значително съкращаваме веригата на доставка, което се отразява благоприятно не само върху нашата сметка, но върху здравето на цялата планета.

Баба знае, че занаятчийските храни и стоки, които се произвеждат по нашите земи, са същинско съкровище и могат да допринесат много за икономическото, социалното и културно развитие не само на страната ни, но и на целия Балкански регион. Решаващо за опазване на българското самосъзнание и идентичност е изборът, който прави всеки един от нас ежедневно – избор в подкрепа на родното производство.