Чай с шафран
Златен чай с благоуханен аромат и множество полезни свойства

Необходими продукти (За 1 чаша от 150-200мл)
150-200мл вода
7-8 близалца (стигми)
Допълнителни съставки, по желание:
1 зрънце кардамон прясно счукан
1 пръчка канела
тънко резенче или две пресен джинджифил
резенче лимон.
Във всички източни рецепти за чай, най-накрая се добавя мляко, което може да бъде прясно краве мляко или кокосово, бадемово, соево мляко.
Начин на приготвяне
1. 7-8 близалца (стигми) се поставят в метална купичка и леко се загряват на котлона, за да се активират ароматните им свойства и етеричните масла. След това се стриват. (Между другото баба знае най-добре, че така си подготвя чубрицата за боба; загрява подправката преди да я стрие, като го прави простичко – слага хартия на котлона, върху нея чубрицата и на умерен огън загрява подправката. Хартията е като индикатор за температурата).
2. Малко преди да заври водата за чая, чайникът се дърпа от огъня.
3. Добавя се шафранът и допълнителните съставки.
4. Чаят отново се връща на огъня като при ниска температура се запарява 3-5 минути.
5. Добавя се лимонът и се задържа още 3 минути на огъня.
6. Прецежда се и може да се сервира с мед или друг подслаждаща съставка.
Начин на приготвяне
От 1 грам шафран могат да се приготвят 50 чая
За 1 доза чай са необходими 7-8 близалца