Лавандула и нейните магични сили – Баба знае Skip to main content
Поръчай директно от български производител своята храна занаятчийска стока или натурална козметика.

Лавандула и нейните магични сили

Още от древни времена се знае, че лавандулата, освен  красива и благоуханна, е полезна и за здравето. Билката е добре позната на нашите предци като се е използвала широко в българската народната медицина.

Някои от най-важните ползи за здравето са:  способността й за облекчаване на стреса, подобряване на настроението, насърчаване към спокоен сън, облекчаване на възпаления, успокояване на раздразнена кожа, предотвратяване на инфекции, елиминиране на пърхота, успокояване на стомаха и подуването на корема.

Тревожност и стрес

Една от основните ползи на лавандулата е способността й да облекчава тревожността, особено полезна в напрегнатите времена, в които живеем. Билката може да се прилага по няколко различни начина, за да спомогне при наличието на стрес.

 

  • Естествените органични съединения в листата и цветовете на лавандула могат да бъдат стрити между пръстите на ръцете и след това втрити в слепоочията.
  • Торбичка/възглавничка/маска за сън пълна с цветовете да се постави на челото или очите. Това локално приложение  успокоява ума и тялото, облекчава тревожните мисли, балансира настроението и облекчава главоболието.
  • От цветовете и листенцата, можете да се свари лавандулов чай, за да се постигне същият ефект.

Проблеми със съня

Ако редовно се борите с безсъние или сънят ви е неспокоен, това може сериозно да повлияе качеството ви на живот. Запарете няколко лавандулови стръка в гореща вода и ще си приготвите чудесен чай, който е бил използван за предизвикване на сън и успокояване в продължение на хиляди години. Торбичка с лавандула до възглавницата също може да помогне. Няколко капки натурално масло от лавандула върху възглавницата също действат чудесно за спокоен сън. Това е тясно свързано с въздействието на цветето върху нервната система, и може също да помогне за изчистване от ума от отрицателни мисли. Лавандулата може да помогне и за здрав сън при пътуване.

Противовъзпалителни качества

Противовъзпалителните и антиоксидантни свойства на лавандулата са доста силни, и това е едно от най-разпространените приложения на лавандуловия цвят. Всеки търси надежден начин да отпусне тялото и ума си, а магичните свойства на лавандулата се грижат и за двете. Ако добавите цветовете й, докато си вземате вана, противовъзпалителните съставки на лавандулата може да помогнат за намаляване на възпаление в тялото ви или да облекчат болките в мускулите. Лавандулата, също така, се използва от десетилетия като успокояващо и релаксиращо средство при болки в мускулите и ставите. Билката не само успокоява мускулите, но и засилва кръвообращението в приложената област. Няколко капки лавандулово масло, втрити в раменете, отпускат сковащите болки във врата.

Грижа за кожата

На вашето внимание предлагам един лесен, благоуханен и изключително ефективен метод на грижа за кожата ви – напълнете спрей бутилка с лавандулови цветове и вода. Когато кожата ви се чувства суха или раздразнена, просто пръснете няколко пъти върху раздразнения участък и можете да се насладите на бързо облекчение. Това също може да работи за облекчаване на симптомите при хронични заболявания, като псориазис, екзема, и дори акне.

Антисептичен ефект

Въпреки, че повечето се обръщат към лавандулата за релаксация и ароматерапевтичните приложения, нейното влияние върху инфекциите е впечатляващо. Много хора прилагат натрошени лавандулови листа на рани и травми, за да насърчат не само бързото зарастване на раните, но също така и за да се предотврати развитието на инфекции. Това е популярна употреба на лавандулата от древността.

Здраве на косата

Лавандулата има способността значително да подобри здравето на вашата коса. Един от най-добрите варианти е да вземем шепа лавандулов цвят и да го запарим като за чай. След това прилагаме тази смес на косата. Тя ще действа като ефективен шампоан и това ще подобри състоянието на космен фоликул, а впоследствие и това на косата. Можете да добавите и няколко капки натурално лавандулово масло към шампоана, който използвате.

Лавандулата и превенция на сърцето

Релаксиращите качества на лавандулата, които идват от неговите органични съединения и антиоксиданти, също помагат на сърцето, чрез намаляване на кръвното налягане и облекчаване на напрежението на кръвоносните съдове. Това може да попречи на атеросклерозата и други сърдечно-съдови проблеми, като по този начин намалява риска от инсулти и инфаркти.

Подуване на корема и храносмилателни проблеми

Полифенолите, които се намират в лавандулата, имат широк спектър от ефекти върху тялото. Той може да предотврати развитието на вредни бактерии и натрупването на газ в червата. Затова дъвченето на лавандулови листа или пиене на лавандулов чай може да бъде доста ефективно при облекчаване смущенията на храносмилателната система като тежест и подуване.

С любов от Баба 🙂

Остави коментар

buy twitter accounts
Buy twitter accounts
betoffice
betoffice

Поръчайте
ДИРЕКТНО ОТ БЪЛГАРСКИ ПРОИЗВОДИТЕЛ
чрез платформата "Баба знае"

виж производители