Лавандула в кухнята – Баба знае Skip to main content
Поръчай директно от български производител своята храна занаятчийска стока или натурална козметика.

Лавандула в кухнята

Не само баба знае, че ароматът на лавандула е лесен за обичане. Тя се отглежда на първо място като билка, но е добре позната и на опитните кулинари. В следващите редове може да почерпите идеи как ароматната лавандула да направи ястията ви уникални и забележителни на вкус и вид.

За подправяне на месо и риба

Цветовете на лавандулата добавят неповторим вкус на маринатата при приготвяне на месо. За целта ги разбъркайте с лимонов сок и зехтин и добавете готовия сос, докато приготвяте риба и други меса. С тях може също да поръсите и вече изпеченото месо.

За заместител на розмарина в рецептите

Лавандулата може да замести с успех розмарина, който участва в състава на рецептите за солени ястия. За целта

използвайте двойно количество лавандула на посоченото в рецептата количество розмарин.

Овкусяване на сладки изкушения

За да добавите уникален вкус на крема или пудинга, предварително накиснете лавандулови цветчета в прясното мляко. Достатъчни са един или два часа и то ще поеме опияняващия аромат. Сладолед от билката пък може лесно да си приготвите, като разбиете цветчетата със захар. След това ги добавете към пълномаслено прясно мляко и яйце и разбъркайте.
Допълнителен съвет: Също толкова лесно и бързо може да си приготвите лавандулова захар за подслаждане на чай, която успешно се включва и в редица рецепти за направата на десерти.

Мед от лавандула

Съцветията на лавандулата са изключително богати на нектар. От него пчелите правят висококачествен мед, който, от своя страна, се предлага на световните пазари като най-висококачествен продукт. В някои страни тези съцветия се захаросват и използват като украса на торти. Много често лавандулата се смесва с черен-, зелен- или билков чай, тъй като добавя свеж и релаксиращ аромат и вкус.

Сладолед от лавандула

Сладолед от лавандула например може да си приготвите, като измиете цветчетата и ги разбиете със захар. Те се добавят към пълномаслено прясното мляко и разбито яйце и се разбъркват добре.
Сместа се оставя да се охлади. Полученият сладолед ще е фин, лилав и с приятен аромат.

Домашна лимонада с лавандула

Домашна лимонада от прясно изцедени лимони, вода и лед пък ще стане още по-ароматна, ако в каната пуснете 2-3 стръкчета свежа лавандула.

С любов от Баба 🙂

Остави коментар

buy twitter accounts
Buy twitter accounts
betoffice
betoffice

Поръчайте
ДИРЕКТНО ОТ БЪЛГАРСКИ ПРОИЗВОДИТЕЛ
чрез платформата "Баба знае"

виж производители