Лечебни и разкрасяващи функции на шафрана – Баба знае Skip to main content
Поръчай директно от български производител своята храна занаятчийска стока или натурална козметика.

Лечебни и разкрасяващи функции на шафрана

Шафранът е толкова ценен за кулинарията, колкото и за медицината, защото от медицинска гледна точка тази подправка от незапомнени времена се прилага в традиционното знахарство и лечение.

Уникалните лечебни свойства на шафрана се дължат на комбинацията от ценни полезни вещества, които действат благоприятно върху различни органи и системи в човешкото тяло.

Шафранът съдържа над 150 етерични и ароматни съединения.

Чаят от шафран се смята за надеждно средство срещу депресията при възрастни хора, а в комбинацията с лайки, действа успокояващо и приспивно. Чаят отпуска и предизвиква потене, което ускорява очистването на токсини от тялото.

Чаят облекчава менструалните болки при жените.

Подходящ е при стомашни болки и киселини.

Медицински изследвания доказват, че каротенидите и зеаксантина, присъстващи в шафрана, са изключително близки до наличните в ретината на човешкото око. С тази химична близост се обуславят свойствата на шафрана да забавя макулната дегенерация и свръхпигментацията на ретината.

Шафранът е богат на витамините А, В1, В2, В3 и С, на желязо, магнезий и фосфор и по-скромни концентрации на цинк, селен и калий. С тази комбинация той е препоръчителен за вегетарианци, за страдащи от анемия и болки в костите.

Той стимулира паметта и съдържа потенциалната възможност да повлиява върху болести като Алцхаймер и Паркинсон.

Препоръчва се при сърдечни проблеми, намалява високото кръвно и противодейства срещу натрупването на плаки по вътрешните стени на кръвоносните съдове. Превенция срещу високия холестерол и атеросклероза.

Шафранът е силен антиоксидант.

Когато се използват като помощно средство за отслабване, добавките с шафран имат за цел да ограничат и намалят апетита. Подправката повишава нивата на серотонин в мозъка, помага да се предотврати компулсивното преяждане и свързаното с това наддаване на килограми.

Със своите невероятни антибактериални и противовъзпалителни качества, шафранът е идеално средство за лечение на акне и комедони. Вземете 5-6 листа пресен босилек и 10 нишки шафран. Накиснете ги в чиста вода, направете паста и я използвайте при появата на пъпки.

Растението може да бъде отличен начин за естествено намаляване на пигментацията, тъмни петна и други дефекти по кожата. Накиснете няколко власинки шафран във вода. Добавете 2 с. л. куркума на прах и направете паста. Нанасяйте я върху лицето си 2 пъти седмично.

Пълен с антиоксиданти, шафранът може да подхрани косата, като я направи здрава и блестяща. Добавете няколко нишки от растението към балсама си за коса, загрейте го и редовно масажирайте скалпа. Това ще го направи по-здрав, а косата – по-силна и сияйна.

С любов от Баба 🙂

Остави коментар

buy twitter accounts
Buy twitter accounts
betoffice
betoffice

Поръчайте
ДИРЕКТНО ОТ БЪЛГАРСКИ ПРОИЗВОДИТЕЛ
чрез платформата "Баба знае"

виж производители