Малко повече за лавандулата – Баба знае Skip to main content
Поръчай директно от български производител своята храна занаятчийска стока или натурална козметика.

Малко повече за лавандулата

Лавандулата (Lavandula angustifolia Mill) е многогодишно, вечнозелено полухрастче, високо 60 – 80 см. Има силно развита коренова система, която достига до 4 метра дълбочина. Надземната част е силно разклонена и образува полусферична туфа.

Лавандулата произхожда от района на Средиземноморието. Като диворастящо растение тя се среща в Южна Франция, при морските Алпи, Източна Испания, Италия и Северна Африка.

С развитие на парфюмерийната промишленост ареалът на отглеждане се разширява, включвайки Балканските страни, страните на Черноморския басейн, САЩ, Великобритания, Австралия и др. През 2012 г. България е най-големият производител на лавандула в света, наред с Франция.

Произхождайки от планински райони лавандулата притежава висока студоустойчивост, сухоустойчивост и не е взискателна към плодородието на почвата. Възрастните вкоренени растения издържат през зимния период на температура до минус 26°С. Лавандулата е взискателна към

светлината. Когато този фактор е налице, тя се развива нормално и синтезира повече етерично масло. Изисква места с южно и югозападно изложение. Тя не понася преовлажняване и заблатяване.

Продуктивността на лавандулата се увеличава ежегодно и достига своя максимум на 3-та – 8-мата година, след което започва застаряване на туфите и намаляване на жизнеността и добивите. Тогава се пристъпва към подмладяване на растенията чрез изрязване на надземна маса на 5 см от почвената повърхност. Растението се самовъзстановява от спящите пъпки в кореновата шийка и използва старата коренова система и съответно продуктивния цикъл започва отначало. Лавандуловите насаждения се използват повече от 30 години, поради което изборът на място, подготовката на почвата до засаждането и основното торене трябва да се извършват внимателно и отговорно. Лавандулата започва да дава оптимално лавандулов цвят (400-800 кг/дка), съответно лавандулово масло (10-20кг/дка) от третата година нататък, като точната цифра зависи от сорта на лавандулата и полаганите грижи. През втората година добивът е 25- 35% от оптималния. Жътвата обикновено се извършва в началото на юли, когато времето е най-горещо, тихо, сухо и слънчево, от 10.00 часа сутринта до 16.00 часа следобед. Желателно е 75-100% от цветчетата да са цъфнали. Прибирането на лавандулата става ръчно или машинно, като последното е препоръчително след 2-та година, когато туфите са приблизително еднакво развити. Съцветията се изрязват с дръжките 10-12 см, събират се в ремаркета и максимално бързо се извозват за дестилиране, т.е. извличане на лавандулово масло. Редовете трябва да са прави, което е необходимо за улесняване на механизираните обработки.

С любов от Баба 🙂

Остави коментар

buy twitter accounts
Buy twitter accounts
betoffice
betoffice

Поръчайте
ДИРЕКТНО ОТ БЪЛГАРСКИ ПРОИЗВОДИТЕЛ
чрез платформата "Баба знае"

виж производители