Шафран – що е то? – Баба знае Skip to main content
Поръчай директно от български производител своята храна занаятчийска стока или натурална козметика.

Шафран - що е то?

Освен, че е една от най-скъпите, шафранът е и една от най-старите подправки, и от хиляди години се смята за ценна стока и разменна монета. Придава на ястията уникален вкус и много от нас често са склонни да платят повече, за да си доставят върховно гастрономическо изживяване.

Името му идва от арабската дума за жълт („zaffran“). В миналото тази скъпоценна подправка се е търгува в цяла Евразия и е била желана придобивка от крале, римски императори и фараони, които са се възползвали от свойствата му на мощен афродизиак и лечебно растение. Дори самата Клеопатра се е къпала в баня с шафраново мляко.

По своята същност шафранът е подправка, която се получава от цветовете на шафрановия минзухар (Crocus sativus) – културен вид минзухар от семейство Перуникови (Iridaceae).

Шафранът се отличва с характерните за него горчив вкус и миризма на йодоформ или сено.

Те се дължат на химическите вещества пикрокроцин и шафранал. Шафранът съдържа също каротеноидното багрило кроцин, което дава богат златисто-жълт цвят на храната. Заради тези си качества шафранът е много търсена съставка за много храни по целия свят. Ето защо той намира много широко приложение в кулинарията, медицината и естетиката.

Високата цена на подправката се дължи на интензивния труд, който е необходим за получаването й. Шафрановите цветове обикновено се събират на ръка и за един килограм може да са необходими до 75 000 цвята, за да се получи най-висококачествен продукт.

Шафранът е култивиран за първи път в района на Гърция. В Близкият Изток той е известен отдавна, като в египетските медицински текстове се споменава 1500 години пр. н.е. Днес, първенец в производството на шафран е Иран с около 85% от световния му добив. Следват Испания, Индия, Гърция, Азербайджан, Мароко и Италия (подредени в намаляващ ред по производство). В тези страни шафранът се използва както в кулинарията, така и за производството на лекарства, багрила и парфюми.

Шафранът е едно изключително красиво, интересно и полезно цвете, което ще продължим да описваме в следващи материали свързани с неговите благотворни кулинарни и медицински ползи.

С любов от Баба 🙂

Остави коментар

buy twitter accounts
Buy twitter accounts
betoffice
betoffice

Поръчайте
ДИРЕКТНО ОТ БЪЛГАРСКИ ПРОИЗВОДИТЕЛ
чрез платформата "Баба знае"

виж производители