Шафранът в кухнята – Баба знае Skip to main content
Поръчай директно от български производител своята храна занаятчийска стока или натурална козметика.

Шафранът в кухнята

Тази скъпа подправка има остър, земен вкус, който може да има фини плодови нотки. Неописуемият й аромат се дължи на химикалите шафранал и пикрокроцин, които придават на растението и отличителния ярко жълт цвят. Шафранът се използва широко в арабската, средиземноморската, азиатската, индийската и мароканската кухни.

Шафрановият минзухар прави чудеса в сладкарството като може да се добавя при направата на бисквити, кексове, пудинги, сладкиши, блатове. Използва се и в плодови желета, кремове, мусове и сладолед.

С него се оцветяват светли бульони (зеленчукови, рибни), вегетариански супи. В Близкия изток и в Южна Европа се използва за ароматизиране и оцветяване на ястия с ориз (пилаф, паеля, ризото). Добавя се и в ястия с агнешко, риба и птици за увеличаване на аромата и за оцветяване. Много добре се съчетава с домати и аспержи.

Тъй като шафранът е силна подправка, трябва да се използва в минимални количества.

Предозирането може да направи блюдата горчиви. Добре е предварително шафранът да се разтвори в малко горещ бульон, вода или мляко. Водният разтвор се получа при прибавянето на 1 грам подправка на 120 г гореща вода. Разтворът може да се използва след минимум 20 минути.

В горещите блюда шафранът се добавя 5 минути преди края на готвенето, а в тестото – при замесването.

В което и блюдо да решите да експериментирате с шафран няма да сбъркате! Уникалният вкус е гарантиран! И тъй като на всички е ясно, че баба знае най-добре, може да видите предложенията й за ястия с шафран в секция “Рецептите на Баба”.

С любов от Баба 🙂

Остави коментар

buy twitter accounts
Buy twitter accounts
betoffice
betoffice

Поръчайте
ДИРЕКТНО ОТ БЪЛГАРСКИ ПРОИЗВОДИТЕЛ
чрез платформата "Баба знае"

виж производители